martes, 3 de marzo de 2015

Tot el que has de saber sobre la fiscalitat de les places d'aparcament!

S'acosta el tediós moment de fer la declaració de la renda i comencen a sorgir dubtes varis sobre que s'ha de declarar i que no.

Un dels dubtes més recurrents rau en les places de pàrquing.

Cal recordar que aquestes, SEMPRE estan subjectes al pagament d'impostos estiguin llogades o no. La única diferencia respecte al seu estat radica, en el tipus de lloguer.

Si la plaça d'aparcament s'inclou en l'arrendament del pis, aquesta no està supeditada al pagament d'IVA però, en el cas suposat, que la plaça de pàrquing es llogui de forma independent, aquesta sí que deu incloure l'IVA en la seva factura.

Segons l'article 2.2 de la llei d'arrendaments urbans (la L.A.U) el lloguer d'una plaça d'aparcament com accessori d'un habitatge de lloguer, tindrà les mateixes condicions fiscals i s'atindrà a les mateixes normes i contracte regulat en el lloguer de l'immoble. Això, en certa manera, queda evidenciat en el moment en el qual no es realitza un contracte especific per la plaça d'aparcament sinó que aquesta, s'inclou directament en el de l'immoble.

Però, quan es tracta d'un lloguer concret de la plaça de garatge si trobem especificacions, que bàsicament radiquen en el tipus de contracte.

L'Agencia Tributaria diu que "els particulars no són subjectes passius de l'IVA. No obstant això, l'arrendament és una operació que converteix en empresari a l'arrendador, sent des d'aquest moment una operació subjecta a IVA” És a dir, cal aplicar el 21% al lloguer de la plaça d'aparcament.


Aquesta obligació de pagament d'IVA converteix el lloguer de pàrquing en un dels negocis d'economia submergida més extens del país. I és que davant l'obligació de facturar l'IVA i declarar-lo trimestralment, la majoria opta per no emetre factures i per tant, no declarar en l'IRPF aquests ingressos.

Com ens estem acostant al període de la Renda, des de FIMAR us instem a fer les coses bé, doncs Hisenda, pot arribar a sancionar i finalment s'acabarà pagant el tribut, la multa i el corresponent recàrrec! Us deixem un link amb la taulad'infraccions i les seves corresponents sancions, per tal que valoreu si realment val la pena fer el trapella!

Encara ens queda un escenari possible més a tenir en compte. Si el lloguer del pàrquing es fa a una empresa, sí que hi haurà una obligatorietat absoluta d'incloure l'IVA. Normalment serà la mateixa empresa qui demanarà aquesta especificació de l'impost a la factura per tal de poder-lo incloure a la seva comptabilitat i deduir-se la despesa en l'Impost de Societats i en la seva declaració trimestral d'IVA.

I que passa si  la plaça d'aparcament no està llogada!? Bé, doncs aquesta haurà de tributar a la declaració de la renda estigui ocupada o no.

Tot i així, si la plaça de pàrquing (un màxim de 2) es va comprar junt amb l'habitatge habitual, pot estar exempta sempre i quan:
  • Les places estiguin al mateix edifici.
  • L'adquisició de l'aparcament es va formalitzar en el mateix moment que la compra de l'immoble.
  • La plaça no estigui llogada.


No hay comentarios:

Publicar un comentario